Bättre att äga än att hyra din bostad

Bor du i en hyresrätt som står inför ombildning till bostadsrätt och därför känner dig orolig? Gör inte det. Fördelarna med att äga sin bostad är långt fler än fördelarna med att hyra.

Kanske har du hyrt din bostad länge och trivts med det. Plötsligt en dag blir det tal om att ombilda till bostadsrätt och du känner dig lite kluven. Kommer du att få stå för allt själv nu och kommer det att bli mycket dyrare, är två frågor som väcks?

Lär dig mer om vad en ombildning innebär

En ombildning är egentligen inte speciellt komplicerad och sker hela tiden. Under coronapandemin har dock hastigheten på ombildningarna saktats ned något. En ombildning innebär helt enkelt att hyresgästerna i en bostad går ihop och köper fastigheten av hyresvärden. Efter detta bildar man istället en bostadsrättsförening som ansvarar för de boendes intressen samt skötsel av fastigheten. Efter ombildningen äger alltså den tidigare hyresgästen nu sin bostad.

Därför ska du äga din bostad

Det finns oerhört många fördelar med att äga sin egen bostad. Du kan till exempel hänga med i den stora renoveringstrenden som pågår just nu. Renovera är ju något man sällan får göra själv som hyresgäst. Med en renovering ökar du också bostadens värde så att du kan sälja med vinst. Den avgift du betalar för din bostad hamnar inte heller i fastighetsägarens ficka, istället betalar du till dig själv. Här finner du en artikel som behandlar hur tidigare hyresgäster upplevt en ombildning. Vi får heller inte glömma den ofta fördelaktiga ombildningsrabatten. Så här ligger det till: När en hyresfastighet säljs så värderas alla lägenheter till fastigheten. Det brukar ge en rabatt på runt 70%-80% för dig som köpare. Eftersom banken ofta bedömer det som en trygg affär behöver du inte heller betala någon kontantinsats.

Fördelar med bostadsrätt

  • Du betalar till dig själv
  • Större möjlighet att renovera
  • Ofta billigare

Mindre oro med egen bostad

Att hyra kan visserligen vara bekvämt, men när du äger din egen bostad svarar du inför dig själv. Många hyresgäster är till exempel rädda för att råka ut för en dyr nota för eventuella skador de orsakat den dagen de flyttar ut. En sådan nota är ofta väldigt godtycklig och kan bli väldigt dyr för dig. Som bostadsägare slipper du oroa dig för sådant.

Scroll to top