Vad är skillnaden på fonder och aktier?

Intresserad av att börja spara i aktier och fonder istället för i ditt vanliga sparkonto? Då är det en hel del som du behöver ha koll på. Vi hjälper dig reda ut alla frågetecken. 

Det är dags att börja spara pengar och det finns flera bra sätt att göra det på. Många väljer att sätta in pengarna på ett sparkonto med relativt låg ränta. Det är ett bekvämt alternativ men genom att spara i fonder och aktier kan avkastningen bli högre. När du sparar i aktier och fonder kräver det lite mer eftertanke, men det behöver inte vara svårt. För att komma igång behöver du bara grundläggande kunskap om vad de båda sparformerna innebär.

Fonder

En fond är ett hopkok av olika investeringar som någon annan plockar ihop till dig. Du köper fonden och kan utöka kapitalet när du känner för det. En fondförvaltare kommer i sin tur välja vilka investeringar som passar dig bäst. Genom att få hjälp av experter som vet bäst får också du ett bekvämt sparande. Självklart är inte fondsparande helt riskfritt, men risken att du förlorar pengar är relativt låg i jämförelse med sparande med hög risk. Med det sagt ska du inte tro att fondsparande är helt riskfritt, du lägger trots allt ditt sparande i händerna på någon annan. Därför är det viktigt att du sätter ett tak för din fondförvaltare för att denna ska veta hur mycket av ditt kapital får göra av med. Ju mer du satsar desto större risk tar du och desto större avkastning är möjlig, men vågar du satsa allt du har?

Innan du köper en fond är det viktigt att bestämma vart du vill att dina investeringar ska vara lokaliserade, exempelvis i Sverige, globalt eller både och. Genom att blanda kan du skapa riskspridning, vilket kan vara både positivt och negativt. Det bästa är att kontakta en expert som kan ge dig goda råd utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Hos många banker går det att låta en fondförvaltare sköta allt åt dig, men ofta mot en avgift.

Aktier 

Till skillnad från fondsparande kräver aktiesparande lite mer tid och engagemang. En aktie är en del av ett företag och det betyder att alla som äger aktier i ett företag är en delägare. Hur går du med vinst på detta? Jo, varje aktie har ett värde sett till hur det går för företaget och detta värde går hela tiden upp eller ner. Om aktien ökar i värde går du med vinst och om den minskar i värde går du med förlust. När du väljer vilka aktier du ska köpa är det viktigt att tänka på tre saker. 

  • Aktier du väljer att investera i bör bör tillhöra företag som du vet vad de pysslar med. På så sätt har du koll på hur de reagerar på händelser i världen, vilket i sin tur påverkar deras värde. 
  • Pengar du investerar i aktier bör vara pengar du kan undvara på lång sikt. Främst för att det tar längre tid att sälja aktier och få ut pengarna, men också för att det finns risk att de minskar i värde.
  • Följ gärna ett företag på marknaden innan du bestämmer dig för att genomföra köpet. Genom att göra detta kan du följa trender som påverkar värdets upp- och nedgång, vilket kan gynna din vinst. 
Scroll to top