Låna pengar på rätt sätt

Har bilen gått sönder eller blev köksrenoveringen dyrare än du hade tänkt dig? Planerar du en resa som måste betalas lång tid i förväg? Det finns flera situationer i livet då ett mindre lån kan vara det enda sättet att snabbt få fram pengar. Innan du tar ett lån finns det några viktiga saker att tänka på.

Först och främst gäller det att hitta ett flexibelt lån som är enkelt att ansöka om och som betalas ut snabbt. När du ansöker om ett sms lån hos Smspengar.nu kan du tydligt se hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad. All hantering av lånet sker online utan att du behöver besöka ett kontor eller skicka in låneblanketter.

Så uppfyller du kraven för att låna

pengarFör att få låna pengar krävs att du uppfyller vissa grundläggande krav. Du behöver till exempel vara minst 18 år och ha ett svenskt bankkonto. Det är också viktigt att du har god betalningsförmåga och en tillräckligt hög deklarerad inkomst. Om du inte har ett jobb kan du öka dina chanser att få ett välbetalt arbete genom att studera till ett framtidsyrke som till exempel ingenjör, lärare eller hantverkare.

Andra viktiga krav för att lyckas få ett lån beviljat är att du inte har några betalningsanmärkningar eller ett aktuellt ärende hos kronofogden. Tänk därför på att alltid prioritera att betala dina räkningar innan du unnar dig ett restaurangbesök eller shopping. På så sätt har du större chanser att kunna ta ett lån när du behöver.

Planera innan du tar ett lån

lånInnan du tar ett lån gäller det att fundera igenom hur högt belopp du behöver låna. För att se hur mycket pengar du klarar av att låna bör du se över hur stora dina inkomster och utgifter är, d.v.s. göra en månadsbudget. Att ta fram en budget är ett bra sätt att få kontroll på din ekonomi. På så sätt kan du testa i förväg hur stort lån du har råd att ta och hur lång tid det kommer ta för dig att betala av lånet. Tänk på att du inte bara ska betala tillbaka beloppet du har lånat utan även räntekostnaden.

Om du är i behov av en större summa pengar men inte har råd att låna ett tillräckligt stort belopp för tillfället kan du göra en långsiktig plan. Börja med att spara en mindre summa pengar varje månad så fort du har fått in lönen på kontot. När du har sparat tillräckligt kan du köpa det du drömt om genom att låna en viss del av beloppet och ta resten från ditt sparande. På så sätt behöver du inte spara i flera år men behöver inte heller låna alltför mycket pengar.

Tänk på det här innan du lånar

  • Kontrollera att du uppfyller kraven för lånet, till exempel inkomst, 18 år och inga betalningsanmärkningar
  • Gör en månadsbudget för att se att du har råd att betala tillbaka lånet
  • Kom ihåg att du måste betala tillbaka det du har lånat samt ränta på lånet
Scroll to top