Bospar och lån

Har du börjat spara pengar inför större investeringar? Om inte är det är dags att börja planera för framtiden och påbörja ett långsiktigt sparande. Vi berättar varför du ska bospara och vad du behöver tänka på.

Beroende på vart du ska köpa bostad kan priset variera, men faktum kvarstår att det är mycket pengar det handlar om. Såklart krävs finansiering för ett bostadsköp och det är därför viktigt att börja planera för ett långsiktigt sparande i god tid. När du har det minskar risken för stress i framtiden om att pengarna inte skulle räcka till – du har ju sparat!

Vart ska jag bospara? 

Du kan välja att spara dina pengar på ett vanligt sparkonto, och i det fallet är det viktigt att välja ett sparkonto med så hög sparränta som möjligt. Det kan vara svårt att hitta men gör din efterforskning innan du bestämmer dig. Tänk på att om du planerar att ta lån för att finansiera din bostad behöver du spara ihop minst 15 procent av bostadens värde som du kan betala i handpenning. 

Vissa bostadsförmedlingar erbjuder att du bosparar parallellt med att stå i bostadskön för hyresrätter. Exempelvis har HSB ett poängsystem som ger dig ett poäng för varje hundralapp du sparar, men du kan få max fem poäng per månad. I HSB kan du börja spara när du vill och du kan även spara åt dina barn. 

Lån 

Trots att du sparar kommer du med största sannolikhet behöva belåna större delen av bostaden. När du sparat ihop till en handpenning kan du ansöka om lånelöfte hos en eller flera banker för att se vart du kan få bäst villkor. Innan du går dit är det viktigt att vara förberedd, exempelvis räkna ut hur mycket lånet får kosta dig per månad. Detta är för att du enklare ska kunna förhandla med din bankman till bästa möjliga villkor för dig.

Scroll to top