Spara pengar och miljö genom att reparera din telefon

När olyckan är framme är det lätt hänt att det blir repor eller kross på din iPhone-skärm. Telefonen är inte oanvändbar för det. Du behöver absolut inte köpa en helt ny telefon eftersom glaset oftast går att laga.

iphoneAtt tillverka en smartphone kräver ett stort antal olika komponenter

”och en enda smarttelefon kan ge upphov till 86 kilo avfall, så miljöpåverkan är stor”

enligt en artikel i Expressen som beskriver beräkningar som gjorts inom området. Varje gång du byter mobil går ett antal tusenlappar som du istället hade kunnat investera eller avbetala ett lån. Istället för att följa den första impulsen att köpa en ny telefon, gör ett iPhone 7 skärmbyte och ha telefonen längre så att du inte kasserar helt användbar teknik. Nya mobilmodeller kommer hela tiden och genom att hoppa över ett mobilbyte i några år, kan du senare unna dig att köpa en lyxigare mobil när det väl är dags att byta.

Investera sparade pengar i aktier

Genom att göra smarta val även inom andra områden än mobilköp och investera pengarna i aktier kan du få en aktieutdelning varje år, dvs pengar helt ”gratis”. Återinvesterar du hela eller delar av utdelningen ökar din förmögenhet snabbare genom ränta-på-ränta-effekten. Så småningom har du en pengamaskin som varje år kan ge en avkastning som räcker till både ny mobil och en semester, samtidigt som du har dina ursprungliga investerade pengar kvar. Troligen kommer du inte att köpa en ny mobil varje år eftersom du, genom att spara och göra kloka val kommer att uppskatta enkelhet och ledig tid mer än prylar. Vanan att tänka en extra gång innan du köper något kommer att vara positivt för ditt mående, din plånbok och miljön!

Scroll to top