Skuldsanering – en chans att bli skuldfri

Ibland går inte alla räkningar att betala och skulderna växer. I Sverige har du möjlighet att ansöka om skuldsanering för att kunna få en omstart och bli skuldfri – vi förklarar hur det går till.

En skuldsanering innebär att du tillsammans med Kronofogden lägger upp en plan för hur du ska betala av en skälig del av din skuld inom ett rimligt antal år. Skuldsanering är ett alternativ för dig som inte har möjlighet att betala av din skuld själv. Detta är något du bara kan få möjlighet att göra en gång under ditt liv och det är i extremfall det godkänns, därför är det ingen lösning på temporära ekonomiska problem. 

Hur går skuldsanering till?

För att du ska vara berättigad en skuldsanering måste det finnas bevis på att du gjort ett försök att betala av skulden på egen hand. Om du försökt men inte lyckats finns möjlighet för dig att ansöka om skuldsanering. Processen börjar med att du skickar en ansökan till Kronofogden som får se över ditt ärende och bedöma hur mycket du ska betala och under hur lång tid. Målet med skuldsaneringen är att du ska bli fri från dina skulder efter du fullgjort betalningsplanen. 

Under dina år med skuldsanering kommer du behöva leva på existensminimum för att kunna betala av hela beloppet och du kommer få en betalningsanmärkning. Denna betalningsanmärkning kommer däremot försvinna efter att din skuld är betald. Fördelen med att gå igenom en skuldsanering är du blir helt skuldfri och får en chans att börja om! Ett nytt liv väntar.

Läs gärna mer på Kronofogdemyndighetens hemsida om skuldsanering.  

Scroll to top